Aanbrengen van dubbele wapening

Bij het drogen van beton ontstaan altijd scheurtjes. Door de toepassing van dubbele wapening worden deze scheurtjes minimaal.

Droogproces

Scheurvorming ontstaat zowel in pas gestort beton door plastische- en autogene krimp, als in verhard beton door uitdrogingskrimp. Door gebruik van dubbele wapening is scheurvorming (haarscheurtjes) in betonvloeren minimaal. Het is niet te voorkomen, maar wel minimaal zichtbaar te maken.

Soorten krimp

  • Plastische krimp ontstaat door te snelle verdamping van vocht in de toplaag;
  • Autogene krimp ontstaat door volumevermindering van het materiaalbeton tijdens de verharding;
  • Uitdrogingskrimp ontstaat doordat het verharde beton vocht afstaat aan zijn omgeving (oorzaak = lage relatieve vochtigheid) door het samentrekken van capillaire poriën.

Bij al deze spanningen gaat het om vormveranderingen van het materiaal waaruit trekspanningen komen, vooral in de bovenlaag. Worden deze spanningen te hoog, dan ontstaan scheuren. Deze spanningen zijn niet te vermijden, maar kunnen wel minimaal gemaakt worden door wapening en een goed betonmengsel. Door het toepassen van de juiste wapening wordt het scheurpatroon zeer fijn en dus minder zichtbaar. Door de juiste toepassingen van het betonmengsel en een goede berekening van de juiste wapening, die mede afhankelijk is van de belasting van de betonconstructie, is de scheurvorming minimaal en is de duurzaamheid van elke betonvloer geborgd.

Mer weten? Bel ons op 06 51 78 37 69.

 


« Terug naar overzicht

Op zoek naar een oplossing voor uw bedrijf?

neem contact met ons op via info@avdlindeloof.nl of bel vrijblijvend +31 (0)6 51 78 37 69

Meer ยป